SE PRODUKSJONSPROSESSEN


Porsgrunds Porselænsfabrik produserer fortsatt i Norge. Følg prosessen fra start til mål og se hvordan de fantastiske produktene blir til.



Det begynner med en idé og en skisse fra en designer. Etter en omfattende prosess står et ferdig produkt klart i fabrikken. Nå er det klart for å få et nytt hjem og en familie som skal ta vare på det i generasjoner.

 

Produktene du kjøper som er håndlaget på Porsgrunds Porselænsfabrik er laget med perfeksjon av fabrikkens ansatte. Floyd Malek, produksjonssjef på Porsgrunds Porselænsfabrik, forteller at det ligger mye vitenskap og teori bak å lage porselen. Det er naturlovene som styrer, og man må følge disse for å få et fint produkt.

 

Under produksjonen er det mye som kan gå galt, og ikke alle produktene kommer ut som de skal. Fabrikken har strenge sorteringsnormer som blir fulgt til punkt og prikke, og disse har blitt strengere og strengere siden fabrikkens første brenning i 1887.

 

Porsgrunds Porselænsfabrik produserer fortsatt flere serier i Norge, Bogstad og Bølge. Følg prosessen fra start til mål og se hvordan de fantastiske produktene blir til.


Gipsformene til Norgesglasset er større enn selve produktet.

Det finnes mange modeller i Norgesglasserien. I tillegg til det originale Norgesglasset finnes det bl.a. en melkemugge, drikkekrus og lyslykt.


DESIGNPROSESSEN


Kort fortalt starter prosessen med tegninger fra designteamet, og ut fra disse blir en modell og hovedform laget. En arbeidsform av gips blir innrettet og tilpasset for produksjon, og ut fra denne arbeidsformen blir produksjonsformen laget. Deretter kan produksjonen av selve porselensproduktet starte hvis formen blir slik den skal. Dersom den ikke blir som ønsket rykker man tilbake til start.


Floyd Malek, produksjonssjef på Porsgrunds Porselænsfabrik, overser alle deler av produksjonen.

De ikoniske porselensmåkene er tilbake! På bildet ser du gipsformen måken er støpt i.


- Det kan være komplisert å lage en form der produktet skal ha bestemte volum og fysiske mål. Det er ikke uvanlig at man må gjøre flere forsøk før alle parametere er på plass etter brenning, forklarer Floyd. Porselensmassen kryper nemlig 13-14 prosent i brenning, så dette må legges til på hovedformen.

Prosessen frem mot riktig form kan være lang, av og til treffer man på første forsøk, av og til må det flere forsøk til før det blir riktig. Formene kan ikke brukes evig, og må etter hvert byttes ut med nye former. Da starter prosessen forfra igjen.

Når en støpeform er klar for produksjon fylles formen med en flytende porselens-suspensjon. Dette er en blanding av mineraler, kaolin og vann. Deretter starter en prosess der gipsformene trekker til seg vannet i blandingen. På gipsveggene avleirer det seg da et lag av porselensmassen som blir til det ferdige produktet.

Når porselenet har tørket og blitt hvitt brennes det første gang på 900 grader. Dette gjøres for å styrke godset, brenne av kjemisk bunnet vann og organiske stoffer. Dette gir en perfekt overflate etter brenning. Når porselenet er brent er det klart for stempling av fabrikkens kjennemerke, og glasering.


Trine Eliseussen er glaseringsspesialisten på Porsgrunds Porselænsfabrik.

Håkon Berntsen er støpespesialist og hjelper til her med å stable de ferdige glaserte asjettene. Nå skal de brennes!


Bogstad Stråmønster er en klassisk versjon der dekoren blir malt på før siste brenning. Mønsteret blir nøye håndmalt av Astrid Gundersen og Anita Magnussen. De to damene har dekorert servise, vaser og bedriftsgaver i porselen i nesten 40 år – og fører malekunsten fra 1887 videre.


Anita Magnussen har malt stråmønsteret i over 30 år med kollegaen Astrid Gundersen. Før en asjett brennes går den gjennom minst fire forskjellige faser med maling og bearbeiding.

Bogstad Strå er vårt eldste servise, og ble lansert sammen med Bogstad Hvitt i 1887. Dekoren håndmales av Astrid og Anita, og er Porsgrunds Porselænsfabrik sin variant av det "evigvarende" mønsteret fra 1700-tallet.


Det er igjen tid for brenning, denne gangen på 1400 grader. Her sintrer porselenet og jernet i materialet reduseres, slik at det ikke blir gulfarge i produktet. Denne kjemiske prosessen kalles brenning i reduserende atmosfære.

Det nærmer seg slutt på prosessen, og bare kontroll, sliping og sortering gjenstår – utenom dekor så klart.

- Det siste vi gjør er å gå over hver artikkel for hånd og visuelt, slik at vi er sikre på at produktene vi leverer er feilfri, forteller Floyd.

- Varene skal være feilfri, til tross for at dette er håndarbeid. Vi er ekstremt nøye med sorteringen, forklarer Floyd. Den ”normale” indeksen for de fleste porselensprodusenter vil være at 80 prosent kommer gjennom nåløyet, 10 prosent blir solgt som b-varer, og de resterende 10 prosentene blir vraket. Porsgrunds Porselænsfabrik har nok en noe bedre indeks enn dette, sier han.

Teamet som nå jobber på fabrikken må kunne alt og hopper fra stasjon til stasjon, slik at hver mann har lettere for å følge produktet gjennom hele prosessen. Dette gjør at produksjonsfeil lettere blir oppdaget.



Det er altså en lang prosess som skal til for at porselensproduktene skal bli som de blir. Håndverket er det samme som det alltid har vært, men med færre mennesker i produksjonen må vi tenke anderledes. Vi er stolte av produksjonen vår!

Er du nysgjerrig? Ta turen innom Porsgrunn og bli med inn i produksjonen, det er åpent for besøkende hver dag!



Du har oppnådd gratis frakt!

  • BARNESERVISE NORSKE SKOGSDYR 3 DELER
    • Option Value
    kr 4444,00
  • Det er %1 varer i handlekurven.
  • Delsum N/A